December 15, 2018, 9:12 am
Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym


czytaj>>

 

Kazimierz Dolny nad Wisłą z rynkiem, uliczkami, kamieniczkami i podcieniami tworzy szczególny klimat, jedyny w swoim rodzaju. Kamień, drewno, dachówka, gont i sporadycznie występująca blacha na dachach nadają temu klimatowi swoista kolorystykę. Parkany, płoty i bramy zamykające otwarte przestrzenie rozproszonej zabudowy obrzeżnej w której zlokalizowano Zespół Szkół, determinują formę i wyraz projektowanych budynków.

Gminny Zespół Szkół położony jest w dolinie potoku Grodarz we wschodniej części Kazimierza. Budynek Starej Szkoły położony na południowym stoku Góry Trzech Krzyży przy ulicy Szkolnej. Poniżej w miejscu istniejącej, nie przedstawiającej większych walorów architektonicznych „Willi Promień” zaprojektowano nowy dwukondygnacyjny budynek Bloku Żywienia i Biblioteki usytuowany wzdłuż ulicy Lubelskiej. Budynek Gimnazjum z Blokiem Sportowym i Basenem zlokalizowano na działce przy ul. Kwaskowa Góra.

Wszystkie trzy obiekty łączy pasaż pieszy w poziomie terenu, a w poziomie I piętra zabudowana kładka przerzucona nad potokiem i ul. Szkolną. Kładka łączy wszystko w jeden zintegrowany, bezpieczny dla użytkowników zespół, mimo sporego oddalenia budynków od siebie. Istniejące boisko sportowe przy Starej Szkole obrócono by uzyskać miejsce wzdłuż ściany z fragmentami macew. Pozwoli to odtworzyć mały fragment starego kirkutu. Przestrzeń ta skomunikowana przez furtkę bezpośrednio z ulicą i oddzielona od boiska ścianą zieleni zapewni temu miejscu klimat i właściwą rangę. Blok Sportowy z basenem zaprojektowano jako naturalną kontynuację szkoły wzdłuż ulicy Góra Kwaskowa.

Budynek Starej Szkoły z zachowanym korpusem głównym i zmodernizowanymi skrzydłami doskonale spełniają wymogi dla dwuciągowej szkoły podstawowej. Skrócenie skrzydeł i odsunięcie tym samym zabudowy od ulicy Szkolnej daje możliwość zbudowania rampy dla niepełnosprawnych i eliminuje niekorzystny efekt przytłoczenia ulicy poprzednią zabudową. Szkołę dostosowano do obecnych wymogów, wzbogacono o przestrzenie rekreacyjne, w tym dwukondygnacyjny, przeszklony hall wychodzący na dziedziniec szkolny po wschodniej stronie skrzydła zachodniego.

Gimnazjum to prosty w formie dwukondygnacyjny budynek z centralnie usytuowaną salą gimnastyczną (aulą) z górującą nad całym założeniem świetlikiem, doświetlającym pośrednio korytarze obydwu kondygnacji szkoły. Wejście główne z otwartym przez dwie kondygnacje hallem, połączonym dużym otwarciem z salą (aulą) i wizualna łączność z korytarzami budują klimat małego miasteczka, gdzie sale lekcyjne to przestrzenie prywatne, a korytarze, hall i aula to przestrzenie publiczne. Atrakcyjność szkoły dopełnia osłonięty taras widokowy na dachu i przekryte poliwęglanem podcienia wejść do budynku. Basen ze szkołą łączy przeszklony hall wejściowy, a ewentualna późniejsza budowa basenu jest możliwa i nie będzie zakłócać funkcjonowania szkoły. Po północnej stronie gimnazjum, pomiędzy budynkiem a potokiem Grodarz, w zacisznym miejscu zlokalizowano boisko sportowe, bieżnie i skocznię, plac zabaw i rekreację.

 

Elewacje to kompozycja kamiennych ścian na szczytach budynku i ścian pokrytych panelami blaszanymi z ciągami drewnianych okien z nałożonym rastrem drewnianego rusztu od zewnątrz. Dachy budynków nowych kryte blachą powlekaną w kolorze spatynowanego cynku. Te trzy materiały użyte w elewacjach dają budynkowi efekt lekkości, prostoty i elegancji przy kosztach mieszczących się w średniej kwocie kosztu finalnego całej inwestycji. Tak zaprojektowane elewacje dają możliwość łatwego skomponowania z istniejącym otoczeniem.