December 15, 2018, 9:14 am
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego

III Nagroda (równorzędna)

czytaj>>

 

 

Idea

Architektura budynku wynika z przyjętych założeń:

- budynek miękko wpisujący się w zastane otoczenie, łagodzący dysonans istniejącej dominanty „Cracovia Bussines Center” podnosi prestiż miejsca.

- przez prostą, czytelną kompozycję odzwierciedlającą układ funkcjonalny, spokojny nie pozbawiony powagi i nie przytłaczający monumentalnością

- widokowo otwarty na Stare Miasto i Wawel

- budynek energooszczędny, zwarty w formie, maksymalizujący zyski energetyczne z otoczenia by w bilansie rocznym stać się budynkiem zero energetycznym.

 

Forma

Budynek jedenastokondygnacyjny na całej długości, usytuowany na osi północ - południe dwukrotnie miękko załamany otula plac wejściowy zlokalizowany w południowo - zachodniej części działki. W zasadzie dwutraktowy z trzecim traktem utworzonym przez rozchylenie dwu pozostałych w środku budynku.

Trakt ten po środku wypełnia wewnętrzne patio, a na obu końcach zespoły komunikacji pionowej, sanitariaty, pomieszczenia socjalne i pomocnicze. Pomiędzy 3 i 5 kondygnacją w samym sercu budynku zawieszono dwupoziomową kapsułę z zespołem sal konferencyjnych salą obrad sejmiku. Obydwa poziomy posiadają własne foyer połączone wewnętrznymi schodami.

Kapsuła widoczna z zewnątrz zawieszona nad dwukondygnacyjnym hallem wejściowym z widocznymi wnętrzami, żyjąc rytmem samorządu i urzędu jest widocznym sercem instytucji i zapewnia jej transparentność.

Otwarcie budynku na plac wejściowy nie tylko wizualnie zaprasza do wnętrza, zapewnia kontakt wizualny z sercem Krakowa (Starym Miastem i Wawelem), ale czyni go transparentnym także dla dalszego otoczenia.

 

Funkcja

Forma budynku tworzy dwie przestrzenie publiczne: zewnętrzną (placu wejściowego) i wewnętrzną (patia). Patio wewnętrzne łączy wszystkie kondygnacje zespołami klatek schodowych i zespołami wind, w tym dwoma wind panoramicznych z hallem wejściowym. Świetlik nad patiem przed nadmierną ingerencją słoneczną chroni lądowisko dla helikopterów którego ażurowa konstrukcja działa jak żaluzje przeciwsłoneczne. Dwukondygnacyjny hall obudowany został na parterze dostępnym dla wszystkich zespołem pomieszczeń Centrum Promocji Małopolski i Centrum Informacji o Funduszach Europejskich oraz recepcją. Na pierwszym piętrze, dostępnym tylko dla gości i pracowników, urzędu zlokalizowano pokoje szkoleniowe, pokoje radców prawnych, bibliotekę i gastronomię dla pracowników z własnym tarasem i ogrodem na dachu części komercyjnej.

Parter budynku został rozbudowany w rzucie by pomieścić wszystkie funkcje komercyjne z wewnętrznym pasażem, który posiada własne wejścia i kontrolowane połączenie z hallem głównym.

Budynek w całości podpiwniczono jedną kondygnacją podziemną mieszczącą parking, pomieszczenia techniczne i zaplecze magazynowo-dostawcze dla gastronomi.

 

Komunikacja

Obsługę komunikacyjną oparto istniejący układ ulic wzbogacając go drogą wewnętrzną biegnącą po obrzeżach działek obydwu etapów łączącą wjazdy z Alei Pokoju i Alei Powstania Warszawskiego. Zaprojektowano dwa parkingi na terenie 150 miejsc postojowych, podjazd dla VIP przy placu wejściowym i strefę dostaw dla części komercyjnej w północnej części działki. W parkingu podziemnym zaprojektowano 149 miejsc postojowych w tym 12 w specjalnej strefie VIP. Ciągi dojść pieszych poprowadzone wzdłuż budynku po południowej i zachodniej stronie zbiegają się na placu wejściowym przed głównym wejściem do budynku.

 

Konstrukcja

Budynek zaprojektowano jako jedenastokondygnacyjny, podpiwniczony w konstrukcji żelbetowej monolitycznej wylewanej. Schemat konstrukcyjny stanowią słupy i stropy usztywnione tarczami ścian klatek schodowych i zespołów wind. Jedynie konstrukcje świetlika, zadaszenia nad wejściem i szybów wind panoramicznych są stalowe. Posadowienie budynku bezpośrednio na gruncie na płycie fundamentowej.

 

Instalacje

Budynek zaprojektowano w formie minimalizującej powierzchnię ścian zewnętrznych. Na wszystkich kondygnacjach nadziemnych ilość powierzchni wymagającej sztucznego oświetlenia nie przekracza 5%. Cały budynek poza otwarciem i parterem owinięto drugą szklaną skórą transparentnych paneli fotowoltaicznych, które zlokalizowano także na dachu, czyniąc go małą siłownią energii odnawialnej. Nadmiar produkowanej energii oddawany będzie do lokalnej sieci energetycznej. Ogrzewania i chłodzenie budynku oparto na źródłach odnawialnych w postaci gruntowego wymiennika ciepła realizowane przez wentylację mechaniczną opartą na centralach wentylacyjno – klimatyzacyjnych z rekuperacją umożliwiającą odzysk ciepła i chłodu do 80%.

Gruntowy wymiennik ciepła w sezonie letnim wykorzystywany będzie do produkcji wody lodowej, gdzie wymiennik wykorzystywany będzie jako odbiornik ciepła. Taki system powoduje że nadmiar ciepła latem przez wymiennik zostaje skierowany do gruntu pod budynkiem, co polepsza jego efektywność w sezonie grzewczym.

Wymiennik ciepła, rekuperacja, ogniwa fotowoltaiczne, druga skóra zapobiegająca nadmiernemu nagrzaniu budynku latem i wychłodzeniu zimą zapewnią zerowy bilans energetyczny obiektu w bilansie rocznym.

Budynek będzie wyposażony w instalację wody szarej i wszystkie niezbędne instalacje dla budynków biurowych klasy A.

 

Rozwiązania materiałowe

Projekt zakłada proste i naturalne rozwiązania materiałowe szkło, aluminium, kamień, żelbet, drewno i stal.

Ściany zewnętrzne – podwójna fasada szklana z zintegrowanymi ogniwami fotowoltaicznymi w zewnętrznej warstwie szkła i w pasie podokiennym. Przeszklenie zaprojektowano jako ślusarkę aluminiową w systemie fasadowym lub okiennym, przy założeniu że w każdym pomieszczeniu będzie choćby jedna kwatera otwieralna dla naturalnej wentylacji.

Ściany wewnętrzne działowe - mobilne systemy ścian działowych pełnych gips-karton w pomieszczeniach biurowych i korytarzach, w sanitariatach ceramika, ścianki transparentne w stolarce aluminiowej. Słupy ściany nośne w żelbecie. Posadzki w części reprezentacyjnej – kamienne, na komunikacji – gres. W pokojach biurowych – wykładzina dywanowa o podwyższonych parametrach. Sanitariaty – gres. Sufity podwieszone systemowe.

Pokrycie dachu – membrany dachowe umożliwiające częstą dostępność do instalacji tam zlokalizowanych.

Obiekt na wszystkich poziomach będzie dostępny, a przez czytelny układ funkcjonalny i informację wizualną przyjazny dla pracowników i odwiedzających.